Ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να µας κόψει ένα χοιρινό καρέ, να αφαιρέσει την πέτσα και το πολύ λίπος και να αφήσει µόνο µια λεπτή στρώση. Επειδή η σάλτσα περιέχει γάλα και λεµόνι, φαίνεται σβολιασµένη, σαν να έχει κόψει, αλλά είναι πεντανόστιµη. Αν θέλουµε, µπορούµε να τη σουρώσουµε. 

15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230°C (σκάλα 6-7 στο γκάζι).
  2. Σε ένα µέτριο ταψί, που ιδανικά να χωράει το καρέ ίσα-ίσα, απλώνουµε το σκόρδο και τα φρέσκα φύλλα του µυρωδικού που επιλέξαµε και από πάνω βάζουµε το καρέ. Αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο. Ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει. Βγάζουµε για λίγο από τον φούρνο και το περιχύνουµε µε το γάλα. Συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 5-6 λεπτά, µέχρι να αρχίσει το γάλα να κοχλάζει. Ξαναβγάζουµε από τον φούρνο, περιχύνουµε µε τον χυµό λεµονιού και πασπαλίζουµε µε το ξύσµα. Βάζουµε πάλι στον φούρνο και ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 160° C (σκάλα 2 στο γκάζι) και µαγειρεύουµε για l-11/4 ώρα, µέχρι να µαλακώσει. Αλείφουµε το χοιρινό µε τα υγρά στο ταψί κάθε 30 λεπτά. ∆εν σκεπάζουµε το κρέας, ώστε να γίνει τραγανό το λίπος του.
  3. Για να ελέγξουµε αν το χοιρινό έχει ψηθεί, τρυπάµε το κρέας στο κέντρο µε ένα κοφτερό µαχαίρι ή καλαµάκι. Τα υγρά που θα βγούν πρέπει να είναι διαφανή. ∆ιαφορετικά, αν είναι ροζ, ψήνουµε λίγα λεπτά ακόµα. Ξεφουρνίζουµε και αφήνουµε το κρέας να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουµε.
  4. Αν θέλουµε, σουρώνουµε τη σάλτσα (δεν είναι απαραίτητο, αλλά µπορεί να φαίνεται σβολιασµένη) και τη σερβίρουµε µε το κρέας. Συνδυάζεται εξαιρετικά µε ψητά λαχανικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών