ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό λεμονάτο με πατάτες στη χύτραΧοιρινό λεμονάτο με πατάτες στη χύτρα
15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό λεμονάτο στη χύτρα ταχύτητας με χόρτα, μέλι και κάππαρη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο στη χύτρα και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το πράσο, το μπούκοβο και το κύμινο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό (ή νερό), τον χυμό λεμονιού και το σέλινο.
  4. Ανακατεύουμε, κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και ρυθμίζουμε τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  5. Μόλις ανασηκωθεί και αρχίσει να απελευθερώνεται ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.
  6. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  7. Ελέγχουμε αν έχει γίνει το κρέας και αν ναι, το αφαιρούμε και βράζουμε τη σάλτσα για λίγο μόνη της, μέχρι να χυλώσει. Αν το κρέας δεν έχει γίνει τελείως, το βράζουμε κι αυτό άλλα 10 λεπτά μέσα στη σάλτσα του, σε ξεσκέπαστη χύτρα.
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, την κάππαρη, τη ρίγανη και τα βλίτα και ανακατεύουμε.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών