Είναι μια παραλλαγή της συνταγής που έρχεται από την παραδοσιακή αγροτική κουζίνα της κεντρικής Ισπανίας και αποτελεί βάλσαμο για ένα χειμωνιάτικο βράδυ, όταν μάλιστα συνοδεύεται από ένα μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί ριόχα (rioja). Χρησιμοποιεί καλά τοπικά προϊόντα με πλούσια γεύση: λουκάνικο τσορίθο (chorizo), γλυκές πιπεριές, ώριμες ζουμερές ντομάτες.

40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουµε στο µάτι, σε µέτρια φωτιά, ένα µεγάλο βαθύ τηγάνι ή µια ρηχή κατσαρόλα. Ζεσταίνουµε το λάδι και τσιγαρίζουµε το χοιρινό, τα κρεµµύδια και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά ή ώσπου το κρεµµύδι να µαραθεί και το κρέας να ροδίσει ελαφρά απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε τις πιπεριές, το χαµόν και το τσορίθο (αν βάλουµε)και συνεχίζουµε το τσιγάρισµα, ανακατεύοντας κάθε τόσο τα υλικά, για 5 ακόµη λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Μεταφέρουµε το φαγητό σε µια γάστρα, προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά, 400 ml ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουµε. Σκεπάζουµε µε το καπάκι, βάζουµε στο φούρνο και το αφήνουµε να ψηθεί για περίπου 2 ώρες ή µέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Μην ανησυχείτε ότι θα στεγνώσει το κρέας: έχει αρκετά υγρά και σιγοψήνεται για να µελώσει! Αν δούµε ότι εξατµίζονται γρήγορα τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό στη γάστρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών