Το παραδοσιακό ψωμί των ελληνικών Χριστουγέννων, το χριστόψωμο, το λένε και σταυρόψωμο ή σταυροψώμι, γιατί στολίζουν την επιφάνειά του με έναν ζυμαρένιο σταυρό. Το χριστόψωμο δεν είναι γλυκό ψωμί, όμως εμπλουτίζεται με σταφίδες και καρύδια, συχνά και με μπαχαρικά και γενικά με συμβολικά υλικά για υγεία, πλούτο και ευημερία. Η επιφάνειά του, εκτός από τον σταυρό, συχνά στολίζεται και με περίτεχνα σχέδια από ζυμάρι, ανάλογα με την ασχολία της οικογένειας: αρνάκια και κατσικάκια αν πρόκειται για κτηνοτροφική οικογένεια, τσαμπιά σταφύλι και αμπελόφυλλα αν η οικογένεια έχει αμπέλια, ψάρια ή καΐκια αν είναι οικογένεια ψαράδων. Στη ζύμη συχνά έμπηγαν κλαδάκια ελιάς ή στάχυα, ακόμη και ολόκληρα φρούτα και καρπούς. Αν και δεν είναι γλυκό ψωμί, συχνά στη ζύμη έβαζαν λίγο μέλι ή πετιμέζι. Οι παραλλαγές ανά την Ελλάδα είναι αμέτρητες!
![Τάρτα με κρέμα βανίλιας και σμέουρα](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/08/tarta-me-krema-vanilias-kai_smeoyra_gastronomos-420x560.jpg?v=1693413278)