Είτε θα το σερβίρουμε σε βολικά κομμάτια είτε θα το απολαύσουμε ολόκληρο, δαγκωματιά δαγκωματιά.
20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 26 εκ.Διαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα) και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα (αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, τις ρίχνουμε τώρα). Ανακατεύουμε ξανά.
- Τέλος, ρίχνουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Ψήνουμε το γιγάντιο cookie σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά (θα είναι μαλακό στην αφή, αλλά, καθώς κρυώνει σταδιακά, θα σφίξει).
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το cookie να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.
Μυστικά
Μην παραλείψετε το ελάχιστο αλάτι στην επιφάνεια. Τονίζει όλες τις άλλες γεύσεις και «γαργαλάει» τον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ευχάριστη έκπληξη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.