Είτε θα το σερβίρουμε σε βολικά κομμάτια είτε θα το απολαύσουμε ολόκληρο, δαγκωματιά δαγκωματιά.

20' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 26 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα) και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα (αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, τις ρίχνουμε τώρα). Ανακατεύουμε ξανά.
  4. Τέλος, ρίχνουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
  5. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
  6. Ψήνουμε το γιγάντιο cookie σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά (θα είναι μαλακό στην αφή, αλλά, καθώς κρυώνει σταδιακά, θα σφίξει).
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το cookie να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.

Μυστικά

Μην παραλείψετε το ελάχιστο αλάτι στην επιφάνεια. Τονίζει όλες τις άλλες γεύσεις και «γαργαλάει» τον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ευχάριστη έκπληξη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών