Αν και ταγμένοι στη ζαχαροπλαστική παιδεία που τους μετέδωσε ο Αθηναίος μέσω του Γαλανού, οι γνώσεις των ζαχαροπλαστών της Άνδρου, ωστόσο, εμπλουτίστηκαν κι «άνθισαν» με τα χρόνια, καθώς φυτεύτηκαν νέοι σπόροι γνώσεων και εμπειριών μέσα από τις συνταγές και τα τεχνάσματα που έφεραν μαζί οι συντοπίτες τους οι ναυτικοί από τα πέρατα του κόσμου.
50'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το κανταΐφι
Για την κρέμα πατισερί
Για το σιρόπι
Για τη σαντιγί
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Κρέμα πατισερί
- Για να φτιάξουμε εκμέκ κανταΐφι αρχικά βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, τη βανιλίνη και το κορν φλάουρ και ανακατεύοντας με σύρμα προσθέτουμε περίπου το 1/3 από το χλιαρό γάλα, για να αραιώσει.
- Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τη διατηρούμε στο ψυγείο (σκεπασμένη με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της) και πριν τη χρησιμοποιήσουμε την αφρατεύουμε με ένα σύρμα.
Κανταΐφι
- Αφρατεύουμε το φύλλο κανταΐφι με τα χέρια μας, για να ξεχωρίσουν οι ίνες του.
- Το βάζουμε σε ταψί και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό κανταΐφι με το σιρόπι, επίσης ζεστό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε το κρύο κανταΐφι σε ένα σκεύος σερβιρίσματος που να το χωράει ακριβώς.
- Ρίχνουμε και στρώνουμε πάνω του την κρέμα.
- Γαρνίρουμε με τη σαντιγί σχηματίζοντας ροζέτες με σακούλα κορνέ.
- Τέλος, πασπαλίζουμε, το εκμέκ κανταΐφι, με τα αμύγδαλα και λίγη κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.