50'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το κανταΐφι
Για την κρέμα πατισερί
Για το σιρόπι
Για τη σαντιγί
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Κρέμα πατισερί
- Για να φτιάξουμε εκμέκ κανταΐφι αρχικά βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, τη βανιλίνη και το κορν φλάουρ και ανακατεύοντας με σύρμα προσθέτουμε περίπου το 1/3 από το χλιαρό γάλα, για να αραιώσει.
- Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τη διατηρούμε στο ψυγείο (σκεπασμένη με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της) και πριν τη χρησιμοποιήσουμε την αφρατεύουμε με ένα σύρμα.
Κανταΐφι
- Αφρατεύουμε το φύλλο κανταΐφι με τα χέρια μας, για να ξεχωρίσουν οι ίνες του.
- Το βάζουμε σε ταψί και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό κανταΐφι με το σιρόπι, επίσης ζεστό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε το κρύο κανταΐφι σε ένα σκεύος σερβιρίσματος που να το χωράει ακριβώς.
- Ρίχνουμε και στρώνουμε πάνω του την κρέμα.
- Γαρνίρουμε με τη σαντιγί σχηματίζοντας ροζέτες με σακούλα κορνέ.
- Τέλος, πασπαλίζουμε, το εκμέκ κανταΐφι, με τα αμύγδαλα και λίγη κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.