ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα crumble με μήλα, αχλάδια και σταφίδεςΤάρτα crumble με μήλα, αχλάδια και σταφίδες

Η διάταξη της ζύμης με τις μαρμελάδες σχηματίζει ένα αστέρι που αναπαριστά το αστέρι που οδήγησε τους Τρεις Μάγους στο νεογέννητο Θείο Βρέφος. Εδώ χρησιμοποιούμε μόνο τρεις μαρμελάδες, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες θέλετε και διαθέτετε, ακόμα και λεμονόκρεμα για ζωηρό κίτρινο χρώμα. Η τάρτα παραδοσιακά σερβίρεται το απόγευμα της ημέρας των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου, μαζί με ένα φλιτζάνι δυνατό μαύρο τσάι, ένα τελευταίο τελετουργικό που σηματοδοτεί και το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.

45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την epiphany tart, την αγγλική τάρτα των Θεοφανίων, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Κρατάμε κατά μέρος ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μανταρίνι.
  6. Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες (για να μην κολλήσει) και την ανοίγουμε πιέζοντας από πάνω με τον πλάστη μέχρι να γίνει ένα λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
  7. Βουτυρώνουμε μια ρηχή ταρτιέρα 25 εκ. και στρώνουμε μέσα το φύλλο, καλύπτοντας προσεκτικά και τα τοιχώματα.
  8. Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση ζύμη εξέχει, την πλάθουμε ξανά σε μπάλα και την ενώνουμε με τη ζύμη που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Με αυτήν πλάθουμε 6 μπαστουνάκια με μήκος όσο η διάμετρος της τάρτας.
  9. Τοποθετούμε τα τρία πάνω στη στρωμένη ζύμη στην ταρτιέρα έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα μεγάλο τρίγωνο. Πιέζουμε τις άκρες τους να κολλήσουν μεταξύ τους αλλά και στη ζύμη της περιφέρειας.
  10. Με τα υπόλοιπα πλάθουμε άλλα τρία ίδια μπαστούνια και τα τοποθετούμε και αυτά στην τάρτα, σε σχήμα αντεστραμμένου τριγώνου.
  11. Κόβουμε κομμάτια αλουμινόχαρτο και ντύνουμε όλα τα μικρά «διαμερίσματα» του αστεριού.
  12. Τα γεμίζουμε με ρύζι και ψήνουμε την τάρτα για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και το ρύζι και ψήνουμε τη βάση, για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  13. Σε ξεχωριστά μπρίκια ζεσταίνουμε τις μαρμελάδες, μέχρι να γίνουν πιο ρευστές.
  14. Ξεφουρνίζουμε και γεμίζουμε το αστέρι με τις ζεστές μαρμελάδες. Μπορούμε να βάλουμε τη μία στο κέντρο, τη δεύτερη να τη μοιράσουμε στα μικρά τρίγωνα και την τρίτη στα εξωτερικά τμήματα.
  15. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών