ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαραδοσιακό αττικό ψωμίΠαραδοσιακό αττικό ψωμί
10' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα και 45' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 3

Διαδικασία

  1. Για το εύκολο καθημερινό ψωμί, σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε περίπου 200 ml από το χλιαρό νερό (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει). Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο νερό. Ανάλογα με το βαθμό απορροφητικότητας του αλευριού, μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό.
  3. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο, ελαστικό, που να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 - 3 μέρη και τα πλάθουμε σε φραντζόλες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, σε απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν), και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 3 - 4 παράλληλες γραμμές σε κάθε φραντζόλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  5. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω, ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κόρα.
  6. Βγάζουμε το ψωμί από τη λαμαρίνα πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών