
15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φακές σούπα με σέλερι στη χύτρα, ξεκινάμε ξεπλένοντας τις φακές καλά σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα και τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τις φακές, τα ντοματίνια, τον πελτέ και το κύμινο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι ο πελτές να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της χύτρας.
- Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το νερό και τις δάφνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Σφραγίζουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για βράσιμο οσπρίων. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να φύγει ο ατμός και ανοίγουμε τη χύτρα. Αν χρειάζεται χύλωμα, επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τις φακές να πάρουν 1-2 βράσεις ξεσκέπαστες, μέχρι να χυλώσουν.
- Σερβίρουμε τις φακές σε πιάτα. Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και ξίδι κατά βούληση και συνοδεύουμε με μαύρες ελιές και ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.