Χρησιμοποιούμε τη χύτρα για να φτιάξουμε μια εξαιρετικής γεύσης σούπας που μπορούμε να σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο σε γιορτινό κάλεσμα.

15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Διαδικασία

  1. Καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν και πικρίσουν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους. Τους βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τους χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
  2. Βάζουμε στη χύτρα τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, το μισό κύμινο και το μισό κουρκουμά. Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες του κατασκευαστή (για φακές: περίπου 10 - 12 λεπτά). Τραβάμε τη χύτρα από τη φωτιά και την ανοίγουμε (πολύ προσεχτικά και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες). Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, το λάδι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Επαναφέρουμε την ανοιχτή χύτρα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά. Πολτοποιούμε το όλον (χωρίς τις δάφνες) με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ. Αν είναι αραιή η βελουτέ μας, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  3. Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αριάνι και λίγο κύμινο ακόμη.
  4. Συμβουλή: Για πιο φίνο αποτέλεσμα, μπορούμε αφού πολτοποιήσουμε τη σούπα να τη σουρώσουμε από λεπτό σουρωτήρι-σινουά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών