10'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φακές βελουτέ γρήγορα και εύκολα αρχικά καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν και πικρίσουν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τους χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
- Βάζουμε στη χύτρα τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, το μισό κύμινο και το μισό κουρκουμά.
- Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες του κατασκευαστή (για φακές: περίπου 10 - 12 λεπτά).
- Τραβάμε τη χύτρα από τη φωτιά και την ανοίγουμε (πολύ προσεχτικά και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες).
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, το λάδι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.
- Επαναφέρουμε την ανοιχτή χύτρα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το όλον (χωρίς τις δάφνες) με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ. Αν είναι αραιή η βελουτέ μας, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε, τις φακές βελουτέ, στα πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αριάνι και λίγο κύμινο ακόμη.
Μυστικά
Για πιο φίνο αποτέλεσμα, μπορούμε αφού πολτοποιήσουμε τη σούπα να τη σουρώσουμε από λεπτό σουρωτήρι-σινουά.