Ribollita σημαίνει «ξαναβρασμένη», επειδή αυτή η φασολάδα είναι καλύτερη αν τη μαγειρέψουμε μία μέρα νωρίτερα, ώστε να αναδυθούν τα αρώματά της, και την επομένη να την ξαναζεστάνουμε. Θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή, ώστε να τρώγεται με πιρούνι, όχι με κουτάλι.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουµε το λάχανο και το κολοκυθάκι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Ρίχνουµε τα φασόλια και σοτάρουµε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, µέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά ακόµα, µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουµε το κρασί, τον ζωµό ή το νερό και αλατοπίπερο, και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  4. Προσθέτουµε το ψωµί στην κατσαρόλα, ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά και αποσύρουµε από τη φωτιά. Αφήνουµε τη σούπα στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, για να «σταθεί» και να αναµειχθούν οι γεύσεις. Περιχύνουµε µε λίγο παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουµε.
  5. Αν ξαναζεστάνουµε τη σούπα, βεβαιωνόµαστε ότι έχει πάρει µια καλή βράση. Στη συνέχεια, αποσύρουµε από τη φωτιά και την αφήνουµε να κρυώσει για 5 λεπτά. Σερβίρουµε σε κρύα µπολ. Η σούπα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι καυτή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών