Μια νοστιμιά θαλασσινή και απόλυτα καλοκαιρινή ετοιμάζει για τους καλεσμένους της η σεφ Ντίνα Νικολάου.

45' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα πιπεριάς

Για τα αμπελοφάσουλα

Για το ψάρι

Διαδικασία

  1. Σάλτσα πιπεριάς: Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις πιπεριές στη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε σε ψηλή σκάλα. Τις ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους ομοιόμορφα. Τις βγάζουμε, τις βάζουμε γρήγορα σε ένα μεγάλο μπολ και το σκεπάζουμε αμέσως, σφικτά, με διάφανη μεμβράνη. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά (οι υδρατμοί αποκολλούν τη φλούδα από τη σάρκα και το ξεφλούδισμα γίνεται πανεύκολα). Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια, τα κοτσάνια και τις μεμβράνες. Ρίχνουμε τις κομμένες πιπεριές στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ζεστό νερό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό ξίδι, λίγο αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν λεία σάλτσα, την οποία διατηρούμε κατά μέρος.
  2. Αμπελοφάσουλα: Εν τω μεταξύ, βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα αμπελοφάσουλα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για περίπου 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό) ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά τα θέλουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσουν ζωηρό το πράσινο χρώμα τους και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν ομοιόμορφα από το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ψάρι: Αλείφουμε τις φέτες ψαριού με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, σε μονή στρώση και το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά, τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά κι απ' την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και από αυτή την πλευρά.
  4. Σερβίρουμε το ψάρι με τα αμπελοφάσουλα και τη σάλτσα πιπεριάς. Συνοδεύουμε με μια ωραία ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι και κάππαρη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών