20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

για την πατατοσαλάτα

Για το ψάρι

Διαδικασία

Πατατοσαλάτα

  1. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουταλάκι ξύνουμε και αφαιρούμε τα σποράκια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  3. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τους κύβους πατάτας σε μέτρια φωτιά για 12 – 16 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, σε ένα πιάτο.
  4. Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  5. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  6. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει απαλό καστανό χρώμα, και ρίχνουμε σταδιακά 1 ποτήρι ζεστό νερό ανακατεύοντας διαρκώς.
  7. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύοντας σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
  8. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο μοσχοκάρυδο.
  9. Ρίχνουμε και τις πατάτες, τον άνηθο, το αγγούρι και ανακατεύουμε.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ και τη διατηρούμε ζεστή.

Ψάρι

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  3. Ζεσταίνουμε παράλληλα ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι τις φέτες σφυρίδας ανά δύο (ή μία-μία, αν είναι μεγάλες) και τις ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  5. Τις μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
  6. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνουμε για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά.
  7. Τις σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τες με την πατατοσαλάτα.

Στο ποτήρι μας: Λευκά κρασιά με σώμα και οξύτητα που θα ισορροπήσουν το αμυλώδες πιάτο. Σαντορίνη, Μαντινεία, Ρομπόλα.

Συνταγές με Γιαούρτι

Συνταγές με Πατάτες

Συνταγές με Ψάρι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών