Οι κυπριακές τυρόπιτες είναι αρωματικές και γλυκάλμυρες, με αφράτη γέμιση με τυρί και δυόσμο, αλλά και σταφίδες, κανέλα, μαστίχα και μαχλέπι, υλικά που έχουν και άλλες τυρόπιτες νησιών και παραπέμπουν περισσότερο σε τσουρέκι. Οι αναλογίες τους όμως είναι τόσο ισορροπημένες, που τις κάνουν από τις πιο εμβληματικές και απίθανα νόστιμες γιορτινές τυρόπιτες. Παραδοσιακά τις έφτιαχναν το Μεγάλο Σάββατο, για να τις απολαύσουν μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Συχνά τις φλαούνες τις άλειφαν και με το καφούριν, το καϊμάκι του γάλακτος.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 25

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Επικάλυψη

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση των φλαούνων, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να δράσει η μαγιά.

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη των φλαούνων, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το ελαιόλαδο με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και το γάλα και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη.

Φλαούνες

  1. Για τις φλάουνες, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλές λεπτές πίτες διαμέτρου 12-14 εκ.
  2. Βάζουμε στο κέντρο κάθε πίτας 1-2 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
  3. Διπλώνουμε το πάνω μέρος του φύλλου προς το κέντρο, χωρίς να σκεπάσουμε τη γέμιση. Κάνουμε το ίδιο και με το κάτω δεξί και το κάτω αριστερό μέρος του φύλλου.
  4. Το αποτέλεσμα είναι ένα τυροπιτάκι με σχήμα τριγωνικό και τη γέμιση στο κέντρο να εξέχει.
  5. Για τις φλάουνες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  6. Τρυπάμε με ένα πιρούνι το φύλλο κάθε φλαούνας, ώστε να βρίσκει διέξοδο ο αέρας κατά το ψήσιμο.
  7. Αλείφουμε τις φλαούνες με το χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών