20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 25
Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Επικάλυψη
Διαδικασία
Γέμιση
- Για τη γέμιση των φλαούνων, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε να δράσει η μαγιά.
Ζύμη
- Για τη ζύμη των φλαούνων, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το ελαιόλαδο με το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και το γάλα και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη.
Φλαούνες
- Για τις φλάουνες, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλές λεπτές πίτες διαμέτρου 12-14 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε πίτας 1-2 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
- Διπλώνουμε το πάνω μέρος του φύλλου προς το κέντρο, χωρίς να σκεπάσουμε τη γέμιση. Κάνουμε το ίδιο και με το κάτω δεξί και το κάτω αριστερό μέρος του φύλλου.
- Το αποτέλεσμα είναι ένα τυροπιτάκι με σχήμα τριγωνικό και τη γέμιση στο κέντρο να εξέχει.
- Για τις φλάουνες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι το φύλλο κάθε φλαούνας, ώστε να βρίσκει διέξοδο ο αέρας κατά το ψήσιμο.
- Αλείφουμε τις φλαούνες με το χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.