ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣColomba di PasquaColomba di Pasqua, το τσουρέκι των Ιταλών

Αν οι λέξεις φογάτσα, μπουγάτσα και φοκάτσια σας ακούγονται παρόμoιες, έχετε δίκιο, έχουν όλες την ίδια ρίζα, που ξεκινά από την αρχαία Ρώμη, συνεχίζεται στο Βυζάντιο κι από κει επιστρέφει στην Eυρώπη με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές.

40' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα και 50' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 1 φογάτσα διαμέτρου 20 εκ.

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για την Φογάτσα ξεκινάμε και Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα.
  2. Προσθέτουμε 1 γεμάτη κούπα (150 γρ.) από το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά (αυτό είναι ένα γρήγορο προζύμι)
  4. Προσθέτουμε τους κρόκους, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα, το ρούμι, το ξύσμα και το αλάτι.
  5. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να γίνει μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη.
  6. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη, να φύγει ο αέρας.
  8. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο (ή ταψάκι) διαμέτρου 20 εκ.
  9. Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, την πιέζουμε απαλά να απλώσει και να πάρει το σχήμα της φόρμας, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ξανά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια της ζύμης έναν σταυρό και την αλείφουμε με τον κρόκο ανακατεμένο με το γάλα.
  12. Σκορπίζουμε τα αμύγδαλα ή πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά.
  13. Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα βυθίζοντας στο κέντρο ένα ξύλινο σουβλάκι ή ένα μαχαίρι.
  14. Θα πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών