40'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.
Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
Φύλλα
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με 140 ml νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 6-7 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Γέμιση
- Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και πασπαλιστά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά δεμένη κρέμα.
- Τραβάμε από τη φωτιά, αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει ελαφρά η κρέμα και προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Τέλος, ρίχνουμε τα αυγά και τον κρόκο, ένα ένα, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, το θυμάρι, το ξύσμα και πιπέρι. Αλάτι ρίχνουμε ελάχιστο, αν θέλουμε.
Πίτα
- Για το ψήσιμο της φορμαελόπιτας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ.
- Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο, με τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε πάνω του τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες και των δύο φύλλων προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
- Τη χαράσσουμε σε καρεδάκια και αλείφουμε την επιφάνειά της με λίγο λάδι ή με το μείγμα κρόκου-γάλακτος.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε τη φορμαελόπιτα, ζεστή ή χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.