
30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για τη σάλτσα
Για τα λαχανικά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φθινοπωρινό μπριάμ με σάλτσα Μαυροδάφνης και κρόκο Κοζάνης, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
- Βράζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το ελαιόλαδο, το γλυκό κρασί και τον χυμό λεμονιού σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το θυμάρι, τον κρόκο Κοζάνης και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λαχανικά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί που να χωράει τα λαχανικά ακριβώς σε μία στρώση.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνουν χρώμα χωρίς να έχουν ψηθεί, σκεπάζουμε για λίγο με αλουμινόχαρτο.
- Σερβίρουμε με ψωμί ή ρύζι σπυρωτό και γιαούρτι στραγγιστό.
Η Μαυροδάφνη δεξαμενής είναι μια ταιριαστή πρόταση
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.