ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο με άρωμα λεμόνιΓαλακτομπούρεκο με άρωμα λεμόνι Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα είτε με αστεροειδή γλυκάνισο, είτε με ξυλάκι κανέλας, είτε με κόκκους μαύρου πιπεριού – μην το φοβηθείτε το πιπέρι, σπάει τη «γαλατίλα» και δίνει ένταση στην κρέμα, αλλά δεν την κάνει καυτερή. Μπορείτε να το σερβίρετε και ζεστό. Είναι ακόμα ωραιότερο.

 

45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 6-8

Σιρόπι

Κρέμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο χωρίς αυγά ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει να κοχλάζει.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε τον νισεστέ στο γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  2. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το γάλα να βράσει για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον γλυκάνισο (ή την κανέλα ή τους κόκκους του πιπεριού), τη ζάχαρη και το αλάτι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ή με λαδόκολλα, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί πέτσα.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

Συναρμολόγηση

  1. Βάζουμε τα 30 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
  2. Πάνω στη στοίβα με τα φύλλα ακουμπάμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και, χρησιμοποιώντας το ως «οδηγό», κόβουμε τα φύλλα σε αυτή τη διάμετρο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  3. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
  4. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το ταψάκι που χρησιμοποιήσαμε ως «οδηγό».
  5. Στρώνουμε στο εσωτερικό του τα 15 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα.
  6. Απλώνουμε πάνω τους την κρέμα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα.
  7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε 6 ή 8 κομμάτια, σαν πίτσα.
  8. Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα, για να μην ανασηκωθούν στο ψήσιμο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
  10. Μόλις ξεφουρνίσουμε το γαλακτομπούρεκο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να το απορροφήσει.
  11. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT