(Σκεύη από το dipno ceramics)

Φτιάχνεται εύκολα, απλώς πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όλα τα υλικά της κρέμας για το cheesecake θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο και cheesecake, δύο σε έναΓαλακτομπούρεκο και cheesecake, δύο σε ένα
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για φόρμα διαμέτρου 20 εκ.

Κρέμα cheesecake

Σιρόπι

Διαδικασία

Κρέμα cheesecake

  1. Για να ετοιμάσουμε το γεμιστό γαλακτομπούρεκο με cheesecake των Βάσκων ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι της ζάχαρης να λιώσουν και να φτιάξουμε μια λεία κρέμα.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε με τη σειρά το αλεύρι, τα αυγά ένα ένα (χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη), τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και τέλος την κρέμα γάλακτος, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα.
  2. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα απλό στρογγυλό ταψάκι ίδιας διαμέτρου, το οποίο ντύνουμε εσωτερικά με δύο στρώσεις λαδόκολλα, αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν αρκετά από τα τοιχώματα.
  3. Στρώνουμε μέσα στο ταψάκι τα φύλλα κρούστας ένα ένα, βουτυρώνοντάς τα καλά, με τις άκρες τους να εξέχουν περίπου 0,5 εκ. από τα τοιχώματα – ψαλιδίζουμε τις γωνίες.
  4. Αδειάζoυμε στα φύλλα την κρέμα cheesecake.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω).
  2. Φουρνίζουμε στο δεύτερο ράφι από κάτω και ψήνουμε το γλυκό για 35 λεπτά.
  3. Το ξεφουρνίζουμε χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο και αφαιρούμε με προσοχή τα αποσπώμενα τοιχώματα.
  4. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό ταψάκι, ανασηκώνουμε το γλυκό από τις λαδόκολλες, το ακουμπάμε σε άλλο, μεγαλύτερο ταψί και κατεβάζουμε τις λαδόκολλες προς τα κάτω, να αποκαλυφθούν τα φύλλα.
  5. Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και τα φύλλα και η κρέμα να γίνει τρεμουλιαστή και να ροδίσει έντονα – δεν μας πειράζει αν σκουρύνει πολύ, γιατί το βασκικό cheesecake έχει εμφάνιση «καμένου».
  6. Αν ωστόσο το θέλουμε πιο ανοιχτόχρωμο, απλώς καλύπτουμε χαλαρά την επιφάνεια της κρέμας με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Σιρόπι

  1. Όταν βάλουμε το γλυκό στον φούρνο για το δεύτερο ψήσιμο, ετοιμάζουμε και το σιρόπι.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.
  4. Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και με μια κουτάλα σιροπιάζουμε σε δόσεις με το καυτό σιρόπι μόνο τα φύλλα.
  5. Δεν μας πειράζει αν πέσει λίγο σιρόπι στην κρέμα.
  6. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 2-3 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια για το σερβίρισμα.

Μυστικά

Συμβουλή: Είναι σημαντικό τα υλικά της κρέμας να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά η κρέμα θα γίνει δυσάρεστα κοκκώδης. Αν δεν έχουμε τον χρόνο να αφήσουμε τα υλικά εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ελάχιστα χλιαρή. Το τυρί κρέμα το ζεσταίνουμε ελαφρά σε μπεν μαρί, μέχρι και αυτό να πάρει θερμοκρασία δωματίου – είναι έτοιμο αν στο ανακάτεμά του με μια ελαστική σπάτουλα δεν εμφανιστούν γρομπαλάκια. Τέλος, τα αυγά τα βυθίζουμε για 10 λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών