ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο μπουγάτσαΓαλακτομπούρεκο μπουγάτσα

Η δομή του παραπέμπει στο γνωστό γαλακτομπούρεκο, μόνο που η κρέμα πατισερί της γέμισης εμπλουτίζεται με τυρί κρέμα, ενώ ανάμεσα στα φύλλα και στη γέμιση μπαίνει εμβόλιμη μία στρώση από μπισκότο.

35' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 12

Για την κρέμα

Για τη βάση

Για το φύλλο

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για το γαλακτομπούρεκο και cheesecake, δύο σε ένα ανακατεύουμε το γάλα με το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν, τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Το μείγμα θα φανεί σαν κομμένο, αλλά στην πορεία, όταν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά, θα στρώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
  4. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
  6. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  7. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. και στρώνουμε μέσα ένα ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά καθώς τα βάζουμε και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βάσης όλα μαζί και στρώνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα, πιέζοντας καλά.
  3. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
  4. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν, και τα στρώνουμε ένα ένα πάνω από την κρέμα, αλείφοντάς τα με βούτυρο.
  5. Χαράσσουμε το γλυκό ελαφρώς σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 2-3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  2. Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το όλο σιγά σιγά με μια κουτάλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT