Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρούμε στο ψυγείο όση περισσέψει. Έχει 10 αυγά, αλλά μη σας αποθαρρύνουν. Η συνολική ποσότητα της γαλατόπιτας φτάνει για τουλάχιστον 10 άτομα, οπότε αναλογεί γύρω στο 1 αυγό στον καθένα.

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30 - 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Με το μισό βούτυρο και το μισό αλεύρι βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
  3. Aνακατεύουμε τα ψιλοσπασμένα αμύγδαλα και το ρύζι.
  4. Σκορπίζουμε στο ταψί το μείγμα αμυγδάλου-ρυζιού ομοιόμορφα, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του, και το πιέζουμε ελαφρώς με τις παλάμες μας να κολλήσει όσο γίνεται.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο είδη γάλακτος, το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, λίγη από την κανέλα και τα σποράκια της βανίλιας, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  6. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα στο ταψί, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι.
  7. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 30-40 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να σφίγγει η κρέμα.
  8. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  9. Την πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα και το αμύγδαλο φιλέ, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών