ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια μπριός, αφράτα και φουσκωτάΨωμάκια μπριός, αφράτα και φουσκωτάΊσως το πιο χαρακτηριστικό ψωμί της Γαλλίας, προστατευμένο με διάταγμα από το γαλλικό κράτος επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν. Έχει συνήθως μήκος 70 εκ. και διάμετρο 6 εκ., ωστόσο μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Είναι το μοναδικό ψωμί που οι καλοαναθρεμμένοι και με καλούς τρόπους Γάλλοι όχι μόνο το κόβουν με το χέρι, αλλά και θεωρούν ιεροσυλία το κόψιμό του με μαχαίρι! Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Παρίσι διαγωνισμός για την καλύτερη μπαγκέτα και ο νικητής φούρναρης έχει και την τιμή να προμηθεύει το πρωθυπουργικό μέγαρο με τις μπαγκέτες του για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τους επόμενους αγώνες.

20' προετοιμασία
25' ψήσιμο
5 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την γαλλική μπαγκέτα σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. ροσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα αλεύρια και το αλάτι, ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα άλευρα και ζυμώνουμε έντονα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για άλλη 1 ώρα, να φουσκώσει.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη σε δύο λεπτές φραντζόλες.
  7. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια χοντρή λινή ή βαμβακερή πετσέτα (για το πλύσιμο της οποίας δεν έχουμε χρησιμοποιήσει μαλακτικό), την αλευρώνουμε και τη διπλώνουμε σαν πλισέ με μόνο 2 πτυχώσεις, που θα οριοθετούν και θα ξεχωρίζουν τις φραντζόλες μας.
  8. Βάζουμε τις φραντζόλες στις 2 υποδοχές που σχηματίζονται ανάμεσα στις πτυχώσεις της πετσέτας, τις καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Τοποθετούμε ένα ρηχό ταψί στον πυθμένα του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200°C. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 3-4 λοξές χαρακιές πάνω σε κάθε φραντζόλα.
  10. Τοποθετούμε το ταψί με τα ψωμιά στον φούρνο (όπως είναι, με την πετσέτα από κάτω) και την ίδια στιγμή ρίχνουμε 1/4 κούπας νερό μέσα στο καυτό ταψί που είχαμε βάλει στο κάτω μέρος του φούρνου.
  11. Κλείνουμε γρήγορα την πόρτα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C.
  12. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να αποκτήσουν χρυσή κόρα και να σκάσουν στην επιφάνεια.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών