ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια μπριόςΜπριός ψωμάκια (βίντεο)

Μπελαλίδικα; Ναι, σίγουρα, και μάλιστα απαιτούν υπομονετική παρακολούθηση της ζύμης μέχρι να πάψει πια να φουσκώνει. Απαιτούν λοιπόν προσοχή, υπομονή και χρόνο για να μας δώσουν την καλύτερη γεύση και την ευωδιαστή και κυψελωτή τους εμφάνιση, και αυτό το αποτέλεσμα αποζημιώνει στο έπακρο. Ακόμη και σκέτα τρώγονται τούτα τα ψωμάκια, δοκιμάστε τα όμως ζεστά με βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα, συνδυάστε τα με πικάντικα μαλακά τυριά, όπως ένα καλό ροκφόρ ή στίλτον, μία δύο λεπτές φέτες από ένα καλό χαμ και ελάχιστη καλή μουστάρδα με σπόρους.

40' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για 12 μπριός

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την συνταγή ψωμάκια μπριός, αφράτα και φουσκωτά, στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε με το σύρμα πρώτα το νερό και το γάλα, σκορπίζουμε τη μαγιά και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 8 λεπτά, μέχρι να αφρίσει λίγο η επιφάνεια.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λασπώδες και κολλώδες.
  3. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά κάθε φορά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο.
  4. Ανεβάζουμε ελαφρώς την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  5. Χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα, ρίχνουμε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά, χτυπώντας καλά πριν ρίξουμε την επόμενη, μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ μαλακή ζύμη με ιδιαίτερα λεία, μεταξένια όψη και υφή.
  6. Αυξάνουμε λίγο ακόμη την ταχύτητα και χτυπάμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι ξεκολλάει πια από τα τοιχώματα του μπολ.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο για σχεδόν 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Την πιέζουμε περιμετρικά, για να ξεφουσκώσει και να «καταρρεύσει» στο κέντρο του μπολ.
  9. Σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
  10. Προσοχή τώρα: κάθε 30 λεπτά ξεκολλάμε με τα δάχτυλα τη ζύμη από τα τοιχώματα, για να ξεφουσκώσει και να «καταρρεύσει», μέχρι πια να σταματήσει να φουσκώνει. Ίσως λοιπόν χρειαστεί να μείνει λίγο περισσότερο στο ψυγείο, ιδανικά μάλιστα 8 ώρες, ξεφουσκώνοντας τη ζύμη όσο συχνά γίνεται.
  11. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για μάφιν 12 θέσεων.
  12. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και χωρίζουμε κάθε μέρος στα τρία – συνολικά δηλαδή θα έχουμε 36 μικρά κομμάτια ζύμης.
  13. Τα πλάθουμε όλα σε μπαλάκια σαν κεφτέδες και τα βάζουμε ανά τρία στις θήκες της φόρμας.
  14. Αφήνουμε τη φόρμα σε μέρος ζεστό, σκεπασμένο με λαδόκολλα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι μπαλίτσες ζύμης να διπλασιαστούν σε όγκο.
  15. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  16. Βάζουμε τη φόρμα των μάφιν πάνω σε λαμαρίνα φούρνου, αλείφουμε τις ζύμες με το αραιωμένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο αν δούμε ότι «αρπάζουν».
  17. Ξεφορμάρουμε τα μπριός, αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών