ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα κρέμα με τραχανά και ξερά σύκαΣούπα κρέμα με τραχανά και ξερά σύκα Δύο γιαγιάδες καλομαγείρισσες από το Φαλατάδο της Τήνου, η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και η Φρόσω Βιδάλη, μας έδωσαν τη συνταγή για αυτή τη σούπα με γάλα και ζυμαρικά. Μπορούμε να την φτιάξουμε είτε με έτοιμες ταλιατέλες είτε με μας (χειροποίητα ζυμαρικά). «Τη γαλόσουπα ή μας την κάναμε πολύ συχνά και πάντα όταν είχαμε ανθρώπους στο χωράφι (εργάτες δηλαδή). Τη φτιάχναμε αποβραδίς και δέναμε την κατσαρόλα με ένα μακρύ πανί, να κρέμεται στο μπουγαδόσκοινο, ώστε να μείνει δροσερή το βράδυ, αφού δεν είχαμε ψυγείο» λέει η κυρία Φρόσω.

5' προετοιμασία
15' βράσιμο
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη γαλόσουπα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ρίχνουμε τις ταλιατέλες (ή το μας) και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι.
  4. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Μυστικά

Πως φτιάχουμε μας (σπιτικές ταλιατέλες): Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 60 ml ελαιόλαδο, 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό (περίπου 100 ml) και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι λείο και μαλακό. Το ανοίγουμε με πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών σε λεπτό φύλλο περίπου 2 χλστ. Πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο αλεύρι, το τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε φέτες πάχους 1 εκ. Τις ξεδιπλώνουμε και τις αφήνουμε σκεπασμένες με ένα τουλπάνι να ξεραθούν για τουλάχιστον 1 μέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών