
2 ώρες
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 8Για τα γαρδουμπάκια
Για τα τσιπς πατάτας
Διαδικασία
Γαρδουμπάκια
- Για να φτιάξουμε γαρδουμπάκια με τσιπς πατάτας, αρχικά κόβουμε, τα γλυκάδια σε μέτρια κομμάτια.
- Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, αλατοπίπερο. Και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε 8 μεταλλικά (ή μεγάλα ξύλινα) καλαμάκια και περνάμε εκεί τα γλυκάδια, σφιχτά μεταξύ τους, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. από την κορυφή του σουβλακιού.
- Τα ντύνουμε με την μπόλια, έτσι ώστε να αγκαλιάσει τα γλυκάδια σφιχτά.
- Τα τυλίγουμε με έντερο, αφήνοντας την αρχική άκρη του ελεύθερη, για να τη δέσουμε με την άλλη άκρη του εντέρου.
- Τυλίγουμε σφιχτά, καλύπτοντας πλήρως τις μπόλιες.
- Αν το έντερο είναι μεγάλο, το κόβουμε μόλις τυλίξουμε πλήρως το σουβλάκι. Αν είναι μικρό, δένουμε την άκρη του με την άκρη του επόμενου εντέρου που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε, με χαρτί ψησίματος, ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε τα γαρδουμπάκια.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τσιπς πατάτας
- Τρίβουμε τις καθαρισμένες πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Στη συνέχεια, τις αλατίζουμε και τις στύβουμε (δεν τις ξεπλένουμε, γιατί θέλουμε να παραμείνει το άμυλο, που θα τις βοηθήσει να κολλήσουν μεταξύ τους).
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί ο πάτος με μία λεπτή στρώση.
- Παίρνουμε μια μικρή χούφτα τριμμένες πατάτες, τις βάζουμε στο τηγάνι και τις απλώνουμε με ένα πιρούνι για να φτιάξουμε έναν λεπτό δίσκο.
- Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι η κάτω πλευρά να ροδίσει και να ξεκολλά εύκολα από τον πάτο.
- Γυρίζουμε το τσιπ με μια σπάτουλα και το τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Το αφήνουμε να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
- Σερβίρουμε τα γαρδουμπάκια με τα τσιπς πατάτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.