2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 8

Για τα γαρδουμπάκια

Για τα τσιπς πατάτας

Διαδικασία

Γαρδουμπάκια

  1. Κόβουμε τα γλυκάδια σε μέτρια κομμάτια, τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και αλατο- πίπερο.
  2. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Παίρνουμε 8 μεταλλικά (ή μεγάλα ξύλινα) καλαμάκια και περνάμε εκεί τα γλυκάδια, σφιχτά μεταξύ τους, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. από την κορυφή του σουβλακιού.
  4. Τα ντύνουμε με την μπόλια, έτσι ώστε να αγκαλιάσει τα γλυκάδια σφιχτά.
  5. Τα τυλίγουμε με έντερο, αφήνοντας την αρχική άκρη του ελεύθερη, για να τη δέσουμε με την άλλη άκρη του εντέρου.
  6. Τυλίγουμε σφιχτά, καλύπτοντας πλήρως τις μπόλιες.
  7. Αν το έντερο είναι μεγάλο, το κόβουμε μόλις τυλίξουμε πλήρως το σουβλάκι.
  8. Αν είναι μικρό, δένουμε την άκρη του με την άκρη του επόμενου εντέρου που θα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε τα γαρδουμπάκια.
  11. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Τσιπς πατάτας

  1. Τρίβουμε τις καθαρισμένες πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τις αλατίζουμε και τις στύβουμε (δεν τις ξεπλένουμε, γιατί θέλουμε να παραμείνει το άμυλο, που θα τις βοηθήσει να κολλήσουν μεταξύ τους).
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί ο πάτος με μία λεπτή στρώση.
  3. Παίρνουμε μια μικρή χούφτα τριμμένες πατάτες, τις βάζουμε στο τηγάνι και τις απλώνουμε με ένα πιρούνι για να φτιάξουμε έναν λεπτό δίσκο.
  4. Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι η κάτω πλευρά να ροδίσει και να ξεκολλά εύκολα από τον πάτο.
  5. Γυρίζουμε το τσιπ με μια σπάτουλα και το τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Το αφήνουμε να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
  7. Σερβίρουμε τα γαρδουμπάκια με τα τσιπς πατάτας.

Μυστικά

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΝΤΕΡΩΝ Βάζουμε τα έντερα αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό που να τα καλύπτει, στύβουμε 1 λεμόνι (για να ασπρίσουν) και τα βάζουμε στο ψυγείο. Την επομένη τα βγάζουμε από τη λεκάνη, πιάνουμε τη μία άκρη από το έντερο,με τα δάχτυλα, τραβάμε το στόμιο να ανοίξει και το βάζουμε κάτω από τη βρύση. Αφήνουμε να τρέξει μπόλικο νερό και, πιέζοντάς το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλονάκι), περνάμε το νερό μέσα από το έντερο,σπρώχνοντάς το προς την άλλη άκρη, να καθαρίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι καθαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών