40' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ή μία οδοντογλυφίδα το μαύρο «εντεράκι» στη ράχη.Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 - 4 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων. Τα νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και, όταν αλλάξουν χρώμα και γίνουν ροζ, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και όσο είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 – 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις γαρίδες, σοτάρουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε το γλυκάνισο, την ντομάτα, 200 ml από το ζωμό που φτιάξαμε, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 4 - 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε.
  3. Συνοδεύουμε με Για ένα πλήρες γεύμα, συνοδεύουμε τις γαρίδες με σαλάτα της αρεσκείας σας και λευκό πιλάφι ή πατάτες βραστές. Σερβιρισμένες μόνες τους στέκουν άνετα ως μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών