40'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τις γαρίδες
Για την πάστα κόκκινου κάρι
Διαδικασία
Πάστα κόκκινου κάρι
- Για να φτιάξουμε ταϊλανδέζικες γαρίδες με πάστα κόκκινου κάρι ξεκινάμε φτιάχνοντας την πάστα και στραγγίζουμε τις πιπερίτσες τσίλι και κρατάμε κατά μέρος το νερό τους.
- Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε εκεί τους σπόρους κόλιανδρου και τους κόκκους πιπεριού για 3-4 λεπτά, σείοντας συχνά το τηγάνι, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Αποσύρουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους κοπανίζουμε καλά στο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και το γκαλανγκάλ και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε επίμονα, ρίχνοντας σταδιακά όσο από το νερό όπου μουλιάσαμε τις πιπερίτσες χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε μια πάστα μέτρια πυκνή. Αφήνουμε στην άκρη.
Γαρίδες
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πάστα κόκκινου κάρι που ετοιμάσαμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε τη σος ψαριού, τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα καρότα και τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε τις γαρίδες με πάστα κόκκινου κάρι με αφράτο ρύζι μπασμάτι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.