Μπόλικα κρεμμύδια, άφθονος δυόσμος και ωμή γέμιση (όχι σοταρισμένη) είναι τα μυστικά για τέλεια γεμιστά.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
  2. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι από όλα τα λαχανικά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  3. Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.
  4. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, καλύτερα σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαιράκι ή στον πολυκόφτη αλλά για λίγο, ίσα-ίσα να ψιλοκοπούν και να μην πολτοποιηθούν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα από τα λαχανικά, μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ.
  7. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
  8. Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  9. Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στο ταψί.
  10. Βάζουμε και τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  11. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  12. Ελέγχουμε δοκιμάζοντας το ρύζι και, αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ.
  13. τσαγιού νερό ακόμη, ζεστό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  14. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τα γεμιστά να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  15. Στο ποτήρι μας Ενα ωραίο ροζέ, από Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο, ακόμη καλύτερα αν είναι και ημίξηρο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών