ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστά με ρύζι, δυόσμο, ξερό κόλιανδρο και σουσάμιΓεμιστά με ρύζι, δυόσμο, ξερό κόλιανδρο και σουσάμι
20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τα γεμιστά χωρίς μυστικά ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
  2. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι από όλα τα λαχανικά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  3. Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.
  4. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, καλύτερα σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαιράκι ή στον πολυκόφτη αλλά για λίγο, ίσα-ίσα να ψιλοκοπούν και να μην πολτοποιηθούν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα από τα λαχανικά, μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ.
  7. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
  8. Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  9. Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στο ταψί.
  10. Βάζουμε και τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  11. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  12. Ελέγχουμε δοκιμάζοντας το ρύζι και, αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ.
  13. τσαγιού νερό ακόμη, ζεστό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  14. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τα γεμιστά να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Μυστικά

Μπόλικα κρεμμύδια, άφθονος δυόσμος και ωμή γέμιση (όχι σοταρισμένη) είναι τα μυστικά για τέλεια γεμιστά. Το κουκουνάρι και η σταφίδα τα αποθεώνουν. Οι μερακλήδες θα προσθέσουν στο ταψί κολοκυθανθούς και αμπελόφυλλα γεμιστά.

Στο ποτήρι μας, ένα ωραίο ροζέ, από Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο, ακόμη καλύτερα αν είναι και ημίξηρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 121.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών