
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 12Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για τις πιπεριές γεμιστές με καγιανά, πρώτα κόβουμε ένα «καπάκι» από την άκρη με το κοτσάνι κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια. Δεν πετάμε τα «καπάκια».
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με τη πιπεριά Φλωρίνης, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να πιει μέρος από τα υγρά της.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και τα αδειάζουμε στο τηγάνι με την ντομάτα και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε το μείγμα καλά με ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις πιπεριές, αφήνοντας κενό περίπου 2 εκ. από το χείλος, και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψί που να τις χωράει ιδανικά ακριβώς, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει το ρύζι, να δέσει ο καγιανάς και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σερβίρουμε τις πιπεριές χλιαρές ή κρύες, με αγγουροσαλάτα και κρίθινα παξιμάδια.
Στο ποτήρι μας: Ροδίτη και Σαββατιανό ή μια ωραία Ρετσίνα, καλά παγωμένη.