20' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Για τους γίγαντες με μανιτάρια, βάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σκεπάζουμε με αρκετό κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί, και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  3. Προς το τέλος του βρασμού αλατίζουμε.
  4. Κρατάμε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίζουμε καλά τους γίγαντες, πετάμε τις δάφνες και τους αφήνουμε στο σουρωτό.
  5. Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  6. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι.
  8. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε μια γάστρα βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο στους 170-180°C να ψηθούν για 45 λεπτά.
  9. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  10. Mετά το 45λεπτο ψήσιμο, βγάζουμε τους γίγαντες από τον φούρνο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη γαλέτα.
  11. Αν τα υγρά έχουν σωθεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
  12. Στο τέλος του ψησίματος οι γίγαντες θα πρέπει να είναι μαλακοί, να έχουν σχηματίσει κρούστα από πάνω και η σάλτσα τους να έχει δέσει καλά.
  13. Σερβίρουμε τους γίγαντες με μανιτάρια ζεστούς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών