20'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Διαδικασία
- Για τους γίγαντες με μανιτάρια, βάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σκεπάζουμε με αρκετό κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
- Ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί, και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Προς το τέλος του βρασμού αλατίζουμε.
- Κρατάμε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίζουμε καλά τους γίγαντες, πετάμε τις δάφνες και τους αφήνουμε στο σουρωτό.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε μια γάστρα βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο στους 170-180°C να ψηθούν για 45 λεπτά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Mετά το 45λεπτο ψήσιμο, βγάζουμε τους γίγαντες από τον φούρνο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη γαλέτα.
- Αν τα υγρά έχουν σωθεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
- Στο τέλος του ψησίματος οι γίγαντες θα πρέπει να είναι μαλακοί, να έχουν σχηματίσει κρούστα από πάνω και η σάλτσα τους να έχει δέσει καλά.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες με μανιτάρια ζεστούς.