«Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου είναι να βάλεις γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς φετινής σοδειάς», λέει ο Χάρης Τζίτζης για το ωραίο πλακί που φτιάχνει η Εύα Πασανικολάκη τους χειμώνες στα Γιουβετσάκια. Στο μαγαζί της Γλυφάδας, που μαγειρεύει κλασικά και νόστιμα με εποχικά υλικά, ξεκινούν να το σερβίρουν Οκτώβριο-Νοέμβριο και το κρατάνε μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες πλακί σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό, 1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι και τους γίγαντες και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 500 ml νερό και τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Αδειάζουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις πάπρικες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στους γίγαντες.
- Ανακατεύουμε να αναμειχθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους.
Στο ποτήρι μας : Ένα Αγιωργίτικο ρουστίκ, ροζέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.