ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίγαντες πλακί στην κατσαρόλαΓίγαντες πλακί στην κατσαρόλα «Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου είναι να βάλεις γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς φετινής σοδειάς», λέει ο Χάρης Τζίτζης για το ωραίο πλακί που φτιάχνει η Εύα Πασανικολάκη τους χειμώνες στα Γιουβετσάκια. Στο μαγαζί της Γλυφάδας, που μαγειρεύει κλασικά και νόστιμα με εποχικά υλικά, ξεκινούν να το σερβίρουν Οκτώβριο-Νοέμβριο και το κρατάνε μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες πλακί σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό, 1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι και τους γίγαντες και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 500 ml νερό και τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  6. Αδειάζουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις πάπρικες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στους γίγαντες.
  8. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  10. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους.

Στο ποτήρι μας : Ένα Αγιωργίτικο ρουστίκ, ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών