10'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 40 - 60 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C και κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα, αφαιρούμε τα σπόρια και χοντροκόβουμε τη σάρκα.
- Τις βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και τις απλώνουμε να πιάσουν όλη την επιφάνεια.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το σκόρδο.
- Τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν.
Σάλτσα
- Όση ώρα βράζουν οι γίγαντες και ψήνονται οι ντομάτες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ (που να χωράει και τους γίγαντες).
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος.
- Μόλις γίνουν οι γίγαντες, τους στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστοί, τους ρίχνουμε στο μπολ με την σάλτσα.
- Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του ταψιού, δηλαδή τις ντομάτες, με το λάδι τους και το σκόρδο, ανακατεύουμε απαλά και μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα.
- Σερβίρουμε την σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.