45'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Για τους γίγαντες
Για τα χόρτα
Διαδικασία
Για τους γίγαντες
- Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.
- Την επομένη, τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο κρύο νερό να τους καλύπτει και τους σιγοβράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση).
- Τους στραγγίζουμε και τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, το σέλερι, τα καρότα, τη δάφνη και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και να χυλώσουν, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο τέλος δεν πρέπει να μείνουν σχεδόν καθόλου υγρά.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αρωματικά από την κατσαρόλα και τα πετάμε. Κρατάμε την κατσαρόλα με τους γίγαντες στην άκρη.
Για τα χόρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματίζουμε για 1 λεπτό τα χόρτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
- Τα στραγγίζουμε καλά, τα στεγνώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμυδάκια, το πράσο και την πιπεριά (αν τη βάλουμε) για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Αδειάζουμε τα χόρτα με το ζουμί τους σε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, προσθέτουμε τα φασόλια, τα αρωματικά (μαϊντανό, μάραθο ή άνηθο), αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και τουρσιά.
Στο ποτήρι μας τη φιλική στις πρασινάδες Μαλαγουζιά ή ένα πιο ιδιότροπο Λαγόρθι.