ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκιουσλεμέδες Λέσβου με τυριάΓκιουσλεμέδες Λέσβου με τυριάΣυνταγή από την πανέμορφη μπουλανζερί του Γιάννη Πετρή και του σεφ Κωστή Κωστάκη «Α λα γκρεκ». Η μικρασιάτικη πίτα που ψήνεται στο σάζι (καμπυλωτό σκεύος, συνήθως από μαντέμι) είναι από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις του «Α λα Γκρεκ». Το φύλλο της θυμίζει κρέπα, αλλά είναι πολύ πιο στιβαρό και μαστιχωτό. Γκιοζλεμέδες φτιάχνονται με τυρί, κιμά, μανιτάρια, κοτόπουλο και, φυσικά, με μάραθο και χορταρικά που μοσχοβολάνε. Μιας και είναι μάλλον σπάνιο να διαθέτουμε σάζι, χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι, με σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα.

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 15-20

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη και φύλλα:

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) και τα δουλεύουμε με το χέρι (ή με τον γάντζο) μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
  3. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε κατά μέρος, για 50-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Τη ζυμώνουμε για λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 15-20 κομμάτια των 100 γρ., τα οποία πλάθουμε σε μπάλες.

Γέμιση:

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα χόρτα, το κρεμμύδι, φρέσκο και ξερό, και λίγο αλάτι, και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, μέχρι να αποβάλλουν το περισσότερο νερό τους.
  2. Τα στύβουμε με το χέρι, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε πιπέρι, κύμινο και το λάδι.
  3. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τις μπάλες ζύμης μία μία, με τον πλάστη, μέχρι να φτιάξουμε στρογγυλά και λεπτά φύλλα με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  5. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση.
  6. Φέρνουμε τις τέσσερις μεριές κάθε φύλλου προς το κέντρο και καλύπτουμε τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα φακελάκι.
  7. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα φακελάκια, τα σκεπάζουμε με βαμβακερές πετσέτες για να μην ξεραθούν.
  8. Ζεσταίνουμε καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και «ψήνουμε» τα πιτάκια σε δόσεις, χωρίς λάδι, για λίγα λεπτά, γυρνώντας τα συχνά για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και να ψηθούν καλά.
  9. Λίγο πριν βγάλουμε τα πιτάκια από το τηγάνι, τα αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο, και από τις δύο πλευρές, τα γυρίζουμε μια δυο φορές και τα σερβίρουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών