Ο Θοδωρής Παπανικολάου μας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Χαράσσουμε τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 5 δευτερόλεπτα.
Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για μισό λεπτό. Έτσι θα σταματήσουμε τον βρασμό και η φλούδα θα ξεκολλήσει εύκολα από τη σάρκα.
Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε.
Τις κόβουμε σε τέταρτα. και αφαιρούμε τα σπόρια τους πάνω από ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω, για να πάρουμε τα ζουμιά τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C ώστε να ψήσουμε τις ντομάτες προτού τις μαγειρέψουμε.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το θυμάρι (ολόκληρα τα κλωνάρια) και τα 70 ml ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες γενναιόδωρα με ζάχαρη, ώστε με το ψήσιμο να καραμελώσουν κάπως και να μαλακώσει λίγο η ξινάδα τους. Μη φοβάστε, δεν θα βγει γλυκιά η σάλτσα. Το αλάτι θα νοστιμίσει τις ντομάτες και θα ενισχύσει τη γλύκα της ζάχαρης.
Ψήνουμε για 1 ώρα τις ντομάτες. Έτσι θα στεγνώσουν από τα πολλά υγρά τους, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα. Η γεύση τους θα συμπυκνωθεί και θα δυναμώσει.
Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε νερό να καλύψει τον πάτο και τα 30 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε (δεν το τσιγαρίζουμε, ώστε να νοστιμίσει τη σάλτσα χωρίς να τη «βαρύνει» και να την κάνει υπερβολικά κρεμμυδάτη) σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Ο σεφ βάζει αρκετό κρεμμύδι, κάτι που δεν συνηθίζουν οι Ιταλοί, το συνηθίζουμε όμως στην Ελλάδα. Τα κρεμμύδια θα γλυκάνουν τη σάλτσα, θα της δώσουν σώμα και θα τη βοηθήσουν να μελώσει. Μάλιστα, προτιμά λευκά, γιατί αυτά γλυκαίνουν πιο πολύ κατά το άχνισμα.
Προσθέτουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στο μπολ από τα σπόρια της ντομάτας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά. Δεν βάζουμε νερό, για να μην «αραιώσουμε» τη νοστιμιά της ντομάτας. Άλλωστε χρησιμοποιούμε μπόλικες ντομάτες και τα υγρά τους είναι αρκετά. Έπειτα ρίχνουμε τον μισό από τον βασιλικό μας και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το θυμάρι και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού στο σκεύος με τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν.
Όταν δέσει η σάλτσα μας, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.