Ο Θοδωρής Παπανικολάου μας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Χαράσσουμε τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 5 δευτερόλεπτα.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για μισό λεπτό. Έτσι θα σταματήσουμε τον βρασμό και η φλούδα θα ξεκολλήσει εύκολα από τη σάρκα.
Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Τις κόβουμε σε τέταρτα. και αφαιρούμε τα σπόρια τους πάνω από ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω, για να πάρουμε τα ζουμιά τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C ώστε να ψήσουμε τις ντομάτες προτού τις μαγειρέψουμε.
Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το θυμάρι (ολόκληρα τα κλωνάρια) και τα 70 ml ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες γενναιόδωρα με ζάχαρη, ώστε με το ψήσιμο να καραμελώσουν κάπως και να μαλακώσει λίγο η ξινάδα τους. Μη φοβάστε, δεν θα βγει γλυκιά η σάλτσα. Το αλάτι θα νοστιμίσει τις ντομάτες και θα ενισχύσει τη γλύκα της ζάχαρης.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Ψήνουμε για 1 ώρα τις ντομάτες. Έτσι θα στεγνώσουν από τα πολλά υγρά τους, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα. Η γεύση τους θα συμπυκνωθεί και θα δυναμώσει.
Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε νερό να καλύψει τον πάτο και τα 30 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε (δεν το τσιγαρίζουμε, ώστε να νοστιμίσει τη σάλτσα χωρίς να τη «βαρύνει» και να την κάνει υπερβολικά κρεμμυδάτη) σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Ο σεφ βάζει αρκετό κρεμμύδι, κάτι που δεν συνηθίζουν οι Ιταλοί, το συνηθίζουμε όμως στην Ελλάδα. Τα κρεμμύδια θα γλυκάνουν τη σάλτσα, θα της δώσουν σώμα και θα τη βοηθήσουν να μελώσει. Μάλιστα, προτιμά λευκά, γιατί αυτά γλυκαίνουν πιο πολύ κατά το άχνισμα.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Προσθέτουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στο μπολ από τα σπόρια της ντομάτας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά. Δεν βάζουμε νερό, για να μην «αραιώσουμε» τη νοστιμιά της ντομάτας. Άλλωστε χρησιμοποιούμε μπόλικες ντομάτες και τα υγρά τους είναι αρκετά. Έπειτα ρίχνουμε τον μισό από τον βασιλικό μας και ανακατεύουμε.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικόΑποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το θυμάρι και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού στο σκεύος με τα κρεμμύδια.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό
Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

Όταν δέσει η σάλτσα μας, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, με ψητές ντομάτες, θυμάρι και βασιλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνοΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνο (Video)
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Βάρος: Περίπου 1 kg

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε χαράσσοντας τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
  2. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 5 δευτερόλεπτα.
  3. Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για μισό λεπτό.
  4. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα σπόρια τους πάνω από ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω, για να πάρουμε τα ζουμιά τους.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C.
  6. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το θυμάρι (ολόκληρα τα κλωνάρια) και τα 70 ml ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα.
  8. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό να καλύψει τον πάτο και τα 30 ml ελαιόλαδο.
  9. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
  10. Έπειτα τον μισό βασιλικό και ανακατεύουμε.
  11. Προσθέτουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στο μπολ από τα σπόρια της ντομάτας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά
  12. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το θυμάρι και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
  13. Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν. Τελειώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα φρέσκο βασιλικό στο πιάτο.

Μυστικά

Πώς τη διατηρούμε: Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε παντοιοτρόπως: σε μακαρονάδες, πίτσες, μαγειρευτά κρεατικά, αλλά και στα λαδερά μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών