Το τελικό αποτέλεσμα κάθε φαγητού ή γλυκού είναι τόσο καλό όσο και η ποιότητα των πρώτων υλών του. Έχοντας αυτό ως αρχή, ακόμη και η πιο απλή συνταγή μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικό.

Παράδειγμα η τραχανόπιτα του πρώην τραπεζικού υπαλλήλου Πελοπίδα Χαντζή με γλυκό, αλευρίσιο τραχανά, φτιαγμένο με κατσικίσιο γάλα, από τα Χαλκιάνικα Αχαΐας. Ένα προϊόν για το οποίο ο Πελοπίδας μπορεί να εγγυηθεί, αφού παρασκευάζεται από τη μητέρα του Αριάδνη στο οικογενειακό τους εργαστήριο. «Η μητέρα μου έφτιαχνε συνέχεια ζυμαρικά, μαρμελάδες και άλλα τέτοια παραδοσιακά προϊόντα για την οικογένεια και τους φίλους της. Όταν μεγαλώσαμε η αδελφή μου κι εγώ, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά και έφτιαχνε τα προϊόντα της και για τους τουρίστες του χωριού», μας αφηγείται ο Πελοπίδας, έχοντας παράλληλα και τον νου του μήπως παραβράσει ο τραχανάς ή πέσει πολύ αλάτι στην πίτα. «Με την κρίση όμως, ο τουρισμός μειώθηκε και τότε αναλάβαμε με την αδελφή μου, Μαριθέα, να φέρουμε τα προϊόντα στην Αθήνα».

Η Μαριθέα, ως γραφίστρια, σχεδίασε τις συσκευασίες και το λογότυπο «Αριάδνη». Ο Πελοπίδας, ως απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, την προώθησή τους στα καταστήματα της Αθήνας.

Η ενασχόλησή του όμως, με τη γαστρονομία δεν εξαντλείται στην προώθηση. Ως λάτρης του καλού φαγητού αλλά και του θεάτρου, έφτιαξε ένα ίνσταμπλογκ με τίτλο «Άρτος και θεάματα», όπου μοιράζεται με τους 2.500 ακολούθους του τις εμπειρίες του σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, εργάζεται και σε ιντερνετική σελίδα γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για την καλύτερη τραχανόπιτα. Δοκιμάστε την!

20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 9

Διαδικασία

  1. Για τη τραχανόπιτα του Πελοπίδα, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Τον αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και το βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμη ή μέχρι να βράσει, αλλά να κρατάει λίγο.
  2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  3. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στον τραχανά, μαζί με το βούτυρο και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε. Τέλος, ενσωματώνουμε τη φέτα ανακατεύοντας απαλά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  4. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μυστικά

Προσέχουμε λίγο πόσο αλάτι θα ρίξουμε. Αν η φέτα είναι αλμυρή, ρίχνουμε λιγότερο. Δεν θα πρέπει να παραβράσουμε τον τραχανά, για να μη λασπώσει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών