ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧερίσια μακαρόνια με ξερή μυζήθρα και βούτυρο (μικρασιατική συνταγή)Χερίσια μακαρόνια με ξερή μυζήθρα και βούτυρο (μικρασιατική συνταγή) Επειδή το ασπράδι σφίγγει το μείγμα όταν ψηθεί, ο Σαντάν, που το θέλει αφράτο, χρησιμοποιεί μόνο τον κρόκο του αυγού. Θέλουν κάμποση ώρα ζύμωμα αυτοί οι κεφτέδες και ακολούθως και ανελέητο κοπάνισμα. Ο Σαντάν χτυπούσε το μείγμα στον πάγκο λες και ήταν χταπόδι. «Όσο πιο καλά τα ζυμώνεις, τόσο πιο καλά ενώνονται τα υλικά κι ευχαριστιούνται», μας είπε.

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για τους κεφτέδες

Για τα λαχανικά

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για τους σμυρναίικους κεφτέδες ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα ευρύχωρο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά και επίμονα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και τον πελτέ.
  4. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά να τσιγαριστεί για 1-2 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  6. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, για περίπου 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
  8. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  10. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε κεφτέδες μακρόστενους (όπως τα σουτζουκάκια) και τους τηγανίζουμε ελαφρά σε δόσεις, στο ίδιο τηγάνι, για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  11. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στρώνουμε στο ταψί πάνω στις πατάτες, τον έναν δίπλα στον άλλο, έτσι ώστε να εφάπτονται μεταξύ τους και να μη μείνει κενός χώρος.
  12. Επάνω τους απλώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές εναλλάξ και τακτοποιημένα.
  13. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά όλα τα υλικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών