ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣφακιανές πίτες βήμα-βήμαΣφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα δάχτυλά μας. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα για να «ξεκουραστεί», από 30 ́ έως 1 ώρα.

Kαλιτσούνια Kαλιτσούνια

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος (περίπου 2 χλστ.) και κόβουμε δίσκους διαμέτρου περίπου 8 εκ. Για καθεμιά υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε περίπου 60 γρ. μυζήθρα. Απλώνουμε το τυρί στη μισή επιφάνεια του φύλλου.

Kαλιτσούνια Kαλιτσούνια

Διπλώνουμε το φύλλο να σκεπάσει το τυρί και με ένα μαχαίρι ή με το ρολό που κόβουμε την πίτσα κόβουμε το κομμάτι που περισσέυει. Προσέχουμε να είναι σφιχτά κολλημένη η ένωση των δύο φύλλων, για να μη χάσουμε τη γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε κάθε πιτάκι μέσα σε διπλωμένη καθαρή πετσέτα έως ότου ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, για να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους.

Kαλιτσούνια Kαλιτσούνια

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικά, το αλείφουμε με ένα πινέλο για να γυαλίσει όλη η επιφάνεια. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα πιτάκια λίγα-λίγα και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τα γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό. Μόλις πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα, αποσύρουμε και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με μέλι.

Kαλιτσούνια Kαλιτσούνια
1 ώρα προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το αλάτι και το λάδι.
  2. Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα δάχτυλά μας.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα για να «ξεκουραστεί», από 30 ́ έως 1 ώρα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό πάχος (περίπου 2 χλστ.) και κόβουμε δίσκους διαμέτρου περίπου 8 εκ.
  5. Για καθεμιά υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε περίπου 60 γρ. μυζήθρα.
  6. Απλώνουμε το τυρί στη μισή επιφάνεια του φύλλου.
  7. Διπλώνουμε το φύλλο να σκεπάσει το τυρί και με ένα μαχαίρι ή με το ρολό που κόβουμε την πίτσα κόβουμε το κομμάτι που περισσέυει.
  8. Προσέχουμε να είναι σφιχτά κολλημένη η ένωση των δύο φύλλων, για να μη χάσουμε τη γέμιση κατά το ψήσιμο.
  9. Βάζουμε κάθε πιτάκι μέσα σε διπλωμένη καθαρή πετσέτα έως ότου ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, για να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους.
  10. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  11. Ιδανικά, το αλείφουμε με ένα πινέλο για να γυαλίσει όλη η επιφάνεια.
  12. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα πιτάκια λίγα-λίγα και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τα γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό.
  13. Μόλις πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα, αποσύρουμε και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με μέλι.

Μυστικά

Με την ίδια διαδικασία φτιάχνουμε μαραθόπιτες, λαπαθόπιτες ή σπανακόπιτες. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε 1 κιλό μάραθα ή άλλα χόρτα και τα σοτάρουμε σε 100 ml ελαιόλαδο για περίπου 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με αυτό τα φύλλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών