ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κοκκινιστό μοσχάρι της Ελένης ΡοδάΤο κοκκινιστό μοσχάρι της Ελένης Ροδά Με φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, πράσο και άνηθο η Ελένη Ροδά νοστιμεύει το μείγμα για τα κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο. Πρόκειται για ένα φαγητό κατάλληλο για καλέσματα και μαζώξεις αφού μπορούμε να το συνθέσουμε από πριν και να το ψήσουμε την τελευταία στιγμή.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν, να μειωθεί ο όγκος τους και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Θέλουμε μια ζουμερή, αλλά όχι υγρή γέμιση.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Κανελόνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο πυρέξ που ιδανικά να χωράει τα κανελόνια ακριβώς.
  2. Απλώνουμε σε όλο τον πάτο του σκεύους μια μικρή στρώση μπεσαμέλ.
  3. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του σπανακιού και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
  4. Περιχύνουμε με 200 ml ζεστό νερό και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  5. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την τριμμένη γραβιέρα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (προσεκτικά για να μην καούμε) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνειά τους.
  7. Σερβίρουμε τα κανελόνια κατά προτίμηση ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών