30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τα κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν, να μειωθεί ο όγκος τους και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Θέλουμε μια ζουμερή, αλλά όχι υγρή γέμιση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Κανελόνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο πυρέξ που ιδανικά να χωράει τα κανελόνια ακριβώς.
- Απλώνουμε σε όλο τον πάτο του σκεύους μια μικρή στρώση μπεσαμέλ.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του σπανακιού και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύνουμε με 200 ml ζεστό νερό και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την τριμμένη γραβιέρα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (προσεκτικά για να μην καούμε) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνειά τους.
- Σερβίρουμε τα κανελόνια κατά προτίμηση ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.