ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙδιαίτερη κασερόπιτα ΒόλουΙδιαίτερη κασερόπιτα ΒόλουΕτοιμάστε τη με τη ζύμη της συνταγής και θα εκπλαγείτε. Αν πάλι δεν σας πείσαμε, αντικαταστήστε τη με φύλλα κουρού ή με καλή βουτυράτη σφολιάτα.

40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για την επάλειψη 1

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε την κασερόπιτα με σπιτικό φύλλο ξεκινάμε με την ζύμη και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι.
  2. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά κατά μέρος.

Γέμιση

  1. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το τσίπουρο (αν βάλουμε) και λίγο πιπέρι.
  2. Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και να φτιάξουμε έναν δεμένο χυλό. Τραβάμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει κάπως και προσθέτουμε τα αυγά και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.
  3. Σκεπάζουμε τη γέμιση με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Πίτα

  1. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια ζύμης σε 6 φύλλα με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
  2. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
  4. Γυρίζουμε τις άκρες όλων των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε για να φτιάξουμε ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
  5. Χαράσσουμε βαθιά την κασερόπιτα σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μείγμα γάλακτος-αυγών. Αφήνουμε 10 λεπτά να απορροφηθούν, αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, σε χαμηλό ράφι, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη.

Αρωματικά λευκά κρασιά: Μοσχάτο, Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών