30' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το σαγανάκι

Για τη λεμονάτη σάλτσα

Διαδικασία

Λεμονάτη σάλτσα

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι να ετοιμάσουμε μια σάλτσα σαν ελαφρύ σιρόπι.
  2. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος να κρυώσει.
  3. Την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι.

Σαγανάκι

  1. Για να φτιάξουμε το κεφαλοτύρι σαγανάκι πανέ με σουσάμι και λεμονάτη σάλτσα μελιού, αρχικά ανακατεύουμε καλά σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι με την πάπρικα, το καγιέν και το τζίντζερ.
  2. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε τα δύο είδη σουσαμιού (ή μόνο το απλό σουσάμι, αν δεν χρησιμοποιήσουμε μαυροκούκι), ενώ σε ένα τρίτο πιάτο χτυπάμε ελαφρώς τα δύο αυγά.
  3. Τέλος, σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε νερό.
  4. Κόβουμε το ενιαίο κομμάτι τυριού σε μπαστουνάκια πλάτους 1 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε το καθένα σε 2 - 3 κομμάτια.
  5. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιολαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Παίρνουμε μία δόση από τα κομμάτια τυριού, τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
  7. Ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα και τα βυθίζουμε στο αυγό.
  8. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στο σουσάμι και ανακατεύουμε.
  9. Ρίχνουμε αυτήν τη δόση στο καυτό λάδι και την τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει το σουσάμι, προσέχοντας όμως να μην καεί.
  10. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, τα οποία τηγανίζουμε σε δόσεις.
  11. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη λεμονάτη σάλτσα μελιού σε ένα μπολάκι δίπλα.

Ούζο ή τσίπουρο; Ο, τι θέλετε!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών