30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 30 κεφτεδάκιαΓια τις φακές
Για τους κεφτέδες
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Για τη σάλτσα
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τους χυμούς λεμονιού, πορτοκαλιού και καρότου, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
Για τις φακές
- Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τις ψιλές φακές με 4 ποτήρια νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δαφνόφυλλο.
- Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 - 30 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αλλά να «κρατάνε στο δόντι».
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις κόκκινες φακές και περιμένουμε να ξαναπάρει βράση το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε αλάτι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
- Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι.
- Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και πολτοποιούμε τις μισές στο μούλτι, μαζί με τα βρασμένα σκόρδα.
Για τους κεφτέδες
- Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις υπόλοιπες, ολόκληρες φακές, το καρότο, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε σε σφιχτό μείγμα (αν βγει αραιό, ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι).
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 δάχτυλα ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά.
- Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές δόσεις από το μείγμα φακής, πλάθουμε κεφτεδάκια και τα ρολάρουμε στην πολέντα.
- Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια στο καυτό λάδι, λίγα-λίγα, για 1 λεπτό (προσοχή, όχι περισσότερο), γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Στο ποτήρι μας ένα λευκό κρασί με καλή οξύτητα, που θα αντιμετωπίσει το τηγάνι, το βασιλικό, το γιαούρτι, τα τυριά και το σκόρδο.