Πρόκειται για παραδοσιακή πηλιορείτικη συνταγή στην οποία χρησιμοποιούσαν ανάμεικτο κρέας από τα οικόσιτα ζώα: κατσίκια, πρόβατα, τράγους, γίδες. Μπορείτε να ετοιμάσετε τους κεφτέδες αναμειγνύοντας τους προαναφερθέντες κιμάδες σε όποια αναλογία προτιμάτε ή να τους κάνετε μόνο με κατσικίσιο κιμά.
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: για περίπου 2 μερίδεςΔιαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αυγό, το ψωμί, τη ρίγανη, το ξίδι και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε σε στρογγυλούς κεφτέδες, περίπου 40 γρ. ο καθένας.
- Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι και τους αλευρώνουμε. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες (σε δόσεις) περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Πετάμε το λάδι του τηγανίσματος, καθαρίζουμε ελαφρώς το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα 40 ml ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και την τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 40 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε τους κεφτέδες.
- Κουνάμε το τηγάνι να καλυφθούν οι κεφτέδες με τη σάλτσα και τους αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Σερβίρουμε καυτούς τους κεφτέδες με κατσικίσιο κιμά, κατευθείαν από το τηγάνι.