35'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 8Για την γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
Διαδικασία
- Για το κέικ καφέ με γκανάς σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύουμε εκεί τον καφέ.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυτήν με τον διαλυμένο καφέ και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
- Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
- Λίγο πριν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα γυαλιστερό σοκολατένιο μείγμα.
- Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 30° C.
- Γλασάρουμε το κέικ με την γκανάς, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 48.