15' προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Κέικ

Γέμιση

Γαρνίρισμα

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για το κέικ γεμιστό με σπιτική πραλίνα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και τα χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το καυτό νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κέικ.
  5. Ελέγχουμε, τρυπώντας με τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Ξεφορμάρουμε το κέικ και με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι το κόβουμε οριζοντίως σε τρία ίσα μέρη (σαν να κόβουμε παντεσπάνι).
  2. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από την πραλίνα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι, το αλείφουμε με την υπόλοιπη πραλίνα και καλύπτουμε με το τρίτο κομμάτι.
  4. Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Σερβίρισμα

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού. Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε.
  2. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, διακόπτοντας τον φούρνο και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει (έτσι, δεν θα μας καεί).
  3. Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και το γαρνίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα χοντροκομμένα φουντούκια.

Μυστικά

Μπορούμε να περιχύσουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα όλη την επιφάνεια του κέικ ή, αν θέλουμε, την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα για να βάλει ο καθένας όση θέλει στο κομμάτι του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών