Αν θέλουμε κάτι πιο απλό, μπορούμε να παραλείψουμε τη γέμιση και να φτιάξουμε το κέικ μέσα σε μια απλή μακρόστενη φόρμα. Θα το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγη άχνη ζάχαρη.
20'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 10Για το κέικ
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το κέικ σοκολάτας σαν τούρτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο με το νερό και ανακατεύουμε καλά για να μην έχει σβόλους το μείγμα. Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ.
- Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ εναλλάξ αλεύρι με ξινόγαλο και παράλληλα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ. Σταματάμε μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο (αντί για αλεύρι).
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Το βγάζουμε, αφήνουμε να χλιαρύνει και το ξεφορμάρουμε.
- Αφού κρυώσει πολύ καλά, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού, παίρνοντας δύο δίσκους (σαν παντεσπάνια).
- Βάζουμε τον ένα σε μια πιατέλα.
Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και, μόλις αρχίσει να πήζει λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το τυρί κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Απλώνουμε τη μισή σαντιγί πάνω στον δίσκο του κέικ, στην πιατέλα. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τρίμμα σοκολάτας και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.