40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το κέικ

Για το γλάσο

Διαδικασία

Κέικ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 18 εκ. ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  3. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία βράζουμε λίγο νερό). Εναλλακτικά, τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα για να μην αρπάξουν. Αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά.
  5. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας ανακατεύοντας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα και τις σταφίδες.
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας στο τέλος και το κονιάκ.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το με ένα λεπτό μαχαίρι – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  9. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ραβδομπλέντερ (χωρίς να το ανασηκώνουμε) μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  3. Τοποθετούμε το κέικ, αφού κρυώσει καλά, πάνω σε μια σχάρα, βάζοντας από κάτω ένα ταψάκι ή μια λαδόκολλα.
  4. Το περιχύνουμε με το γλάσο και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά.
  5. Αν το γλάσο είναι πολύ ρευστό, το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  6. Στο τέλος, μαζεύουμε το γλάσο που έχει χυθεί και το ρίχνουμε ξανά πάνω στο κέικ.
  7. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με ξυλάκια κανέλας και σταφίδες, με φρουί γλασέ ή με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT