Λέγεται ότι ο Καίσαρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκόκορας κρασάτοςΚόκορας κρασάτος (Coq au vin)

 

20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κόκορα κρασάτο, αρχικά ανακατεύσουμε, σε ένα βαθύ µπολ, τον κόκορα µε το κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης, το θυµάρι και λίγο αλατοπίπερο. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο για 8 ώρες, να µαριναριστεί.
  2. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη µισή ποσότητα βουτύρου σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το µπέικον µε τα µικρά κρεµµύδια και τα µανιτάρια για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα και τα βάζουµε στην άκρη. Σουρώνουµε τη µαρινάδα και την κρατάµε στην άκρη. Στεγνώνουµε τον κόκορα µε απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουµε και τον πασπαλίζουµε µε το αλεύρι.
  4. Προσθέτουµε το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι στην κατσαρόλα όπου σοτάραµε τα κρεµµύδια και τα µανιτάρια και σοτάρουµε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για περίπου 6-8 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  5. Προσθέτουµε το µπράντι και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουµε τη µαρινάδα, τα κρεµµύδια, τα µανιτάρια, το µπέικον και τον πελτέ ντοµάτας στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέτουµε 1 λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουµε και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά, µέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για περίπου 1ώρα ή µέχρι να µαλακώσει καλά ο κόκορας.
  7. Σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε τον κόκορα κρασάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών