Ένα πιάτο που ο θρύλος λέει ότι το έφτιαξε ο Καίσαρας όταν πολεµούσε µε τους Γαλάτες, οι οποίοι του έστειλαν έναν λιπόσαρκο κόκορα ως µήνυµα ανυπακοής. Ο Καίσαρας τον µαγείρεψε µε κρασί και µυρωδικά και τους κάλεσε σε φαγητό, επιδεικνύοντας έτσι την πολιτισµική ανωτερότητα των Ρωµαίων.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε τον κόκορα µε το κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης, το θυµάρι και λίγο αλατοπίπερο. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο για 8 ώρες, να µαριναριστεί.
  2. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη µισή ποσότητα βουτύρου σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το µπέικον µε τα µικρά κρεµµύδια και τα µανιτάρια για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα και τα βάζουµε στην άκρη.
  3. Σουρώνουµε τη µαρινάδα και την κρατάµε στην άκρη. Στεγνώνουµε τον κόκορα µε απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουµε και τον πασπαλίζουµε µε το αλεύρι. Προσθέτουµε το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι στην κατσαρόλα όπου σοτάραµε τα κρεµµύδια και τα µανιτάρια και σοτάρουµε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για περίπου 6-8 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε το µπράντι και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουµε τη µαρινάδα, τα κρεµµύδια, τα µανιτάρια, το µπέικον και τον πελτέ ντοµάτας στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε 1 λίτρο νερό, αλατοπιπερώνουµε και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά, µέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για περίπου 1ώρα ή µέχρι να µαλακώσει καλά ο κόκορας. Σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών