40'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κόκορα κρασάτο, ζεματίζουμε τα κοκκάρια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 6 - 7 λεπτά (από τη στιγμή που κοχλάσει ξανά το νερό).
- Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό (και ιδανικά και μερικά παγάκια), όπου τα αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, για να σταματήσει ο βρασμός και να παραμείνουν κρουστά και τραγανά.
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά 20 ml από το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3 λεπτά, να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην πιο μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που διαθέτουμε ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του.
- Μεταφέρουμε το μπέικον με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξει.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου τηγανίσαμε το μπέικον, σε δόσεις.
- Τα σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι το δέρμα τους να ροδοκοκκινίσει.
- Μόλις τελειώσουμε με το ρόδισμα των κομματιών, τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε όλο το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι, το σκόρδο και τη δάφνη.
- Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε το φαγητό να κοχλάζει απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τον κόκορα για 1 - 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Καλό είναι τα κομμάτια από το στήθος να τα βγάλουμε νωρίτερα και να αφήσουμε τα μπούτια να μαγειρευτούν καλά. Μόλις γίνουν όλα τα κομμάτια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το ζουμί μέχρι να μειωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας.
- Βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα ξανά στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κοκκάρια, τα μανιτάρια και το μπέικον.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Στο μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 3 κουτ. σούπας κρύο νερό και αδειάζουμε λίγο από το μείγμα στην κατσαρόλα, στο υγρό που κοχλάζει. Προσοχή! Ρίχνουμε όσο από το διαλυμένο κορν φλάουρ χρειαστεί για να δέσει ελαφρώς η σάλτσα (επαναλαμβάνω, ελαφρώς) και όχι να πήξει.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πασπαλίζουμε, τον κόκορα κρασάτο, με τοn μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
- Συνοδεύουμε με πατάτες βραστές ή χυλοπίτες.