20'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
8 ώρες και 15'
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Για τη μαρινάδα - σάλτσα
Διαδικασία
Μαρινάδα - σάλτσα
- Για να φτιάξουμε κόκορα σιγοψημένο με κρασί και λαχανικά στη γάστρα, αρχικά ρίχνουμε, από την προηγουμένη, σε μια μικρή κατσαρόλα τα δύο κρασιά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ ενώνουμε το μείγμα κρασιού, τα σοταρισμένα λαχανικά, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
- Βάζουμε τον κόκορα σε βαθύ μπολ και τον καλύπτουμε με τη μισή μαρινάδα (υγρά + στερεά).
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
- Την υπόλοιπη μαρινάδα τη βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
Ψήσιμο
- Την επομένη βγάζουμε τον κόκορα από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε).
- Στη συνέχεια, τον στεγνώνουμε με χαρτί και τον αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τον κόκορα (σε δόσεις), μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντάς τον με το τζίντζερ και το μπούκοβο.
- Βάζουμε τον κόκορα σε μια γάστρα.
- Βγάζουμε τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, περιχύνουμε τον κόκορα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα, για περίπου 15 λεπτά, να ξεκουραστεί το φαγητό.
- Ξεφουρνίζουμε και με μια κουτάλα παίρνουμε όσο περισσότερο ζουμί από το φαγητό μπορούμε (μαζί με 1 - 2 κομμάτια πράσου, καρότου και κρεμμυδιού) και το ρίχνουμε στο μούλτι.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον κουρκουμά και τα χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τον κόκορα, σείουμε το σκεύος για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
- Σερβίρουμε, τον κόκορα σε πιατέλα και συνοδεύουμε με πιλάφι.
Ό,τι παλαιωμένο κόκκινο έχουμε στην κάβα μας. Νεμέα, Νάουσα, ένα ισπανικό Tempranillo, κάποιο ώριμο Chianti ή Syrah.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.