40' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη μαρινάδα - σάλτσα

Διαδικασία

  1. Μαρινάδα - σάλτσα: Από την προηγουμένη ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα δύο κρασιά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Σε ένα μπολ ενώνουμε το μείγμα κρασιού, τα σοταρισμένα λαχανικά, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα. Βάζουμε τον κόκορα σε βαθύ μπολ και τον καλύπτουμε με τη μισή μαρινάδα (υγρά+στερεά). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Την υπόλοιπη μαρινάδα τη βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
  3. Ψήσιμο: Την επομένη βγάζουμε τον κόκορα από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε), τον στεγνώνουμε με χαρτί και τον αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα (σε δόσεις), μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντάς τον με το τζίντζερ και το μπούκοβο. Βάζουμε τον κόκορα σε μια γάστρα. Βγάζουμε τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο, τη ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά και περιχύνουμε τον κόκορα. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα, για περίπου 15 λεπτά, να ξεκουραστεί το φαγητό. Ξεφουρνίζουμε και με μια κουτάλα παίρνουμε όσο περισσότερο ζουμί από το φαγητό μπορούμε (μαζί με 1 - 2 κομμάτια πράσου, καρότου και κρεμμυδιού) και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον κουρκουμά και τα χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τον κόκορα, σείουμε το σκεύος για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και σερβίρουμε σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
  4. Στο ποτήρι μας: Ο,τι παλαιωμένο κόκκινο έχουμε στην κάβα μας. Νεμέα, Νάουσα, ένα ισπανικό Tempranillo, κάποιο ώριμο Chianti ή Syrah.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών