ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόκορας με πλιγούρι, σταφίδες και πράσαΚόκορας με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα
20' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
8 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη μαρινάδα - σάλτσα

Διαδικασία

Μαρινάδα - σάλτσα

  1. Για να φτιάξουμε κόκορα σιγοψημένο με κρασί και λαχανικά στη γάστρα, αρχικά ρίχνουμε, από την προηγουμένη, σε μια μικρή κατσαρόλα τα δύο κρασιά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  4. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το πράσο με το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  5. Σε ένα μπολ ενώνουμε το μείγμα κρασιού, τα σοταρισμένα λαχανικά, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
  6. Βάζουμε τον κόκορα σε βαθύ μπολ και τον καλύπτουμε με τη μισή μαρινάδα (υγρά + στερεά).
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  8. Την υπόλοιπη μαρινάδα τη βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο.

Ψήσιμο

  1. Την επομένη βγάζουμε τον κόκορα από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε).
  2. Στη συνέχεια, τον στεγνώνουμε με χαρτί και τον αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τον κόκορα (σε δόσεις), μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, πασπαλίζοντάς τον με το τζίντζερ και το μπούκοβο.
  6. Βάζουμε τον κόκορα σε μια γάστρα.
  7. Βγάζουμε τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τον κόκορα.
  9. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.
  10. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα, για περίπου 15 λεπτά, να ξεκουραστεί το φαγητό.
  11. Ξεφουρνίζουμε και με μια κουτάλα παίρνουμε όσο περισσότερο ζουμί από το φαγητό μπορούμε (μαζί με 1 - 2 κομμάτια πράσου, καρότου και κρεμμυδιού) και το ρίχνουμε στο μούλτι.
  12. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον κουρκουμά και τα χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  13. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τον κόκορα, σείουμε το σκεύος για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
  14. Σερβίρουμε, τον κόκορα σε πιατέλα και συνοδεύουμε με πιλάφι.

Ό,τι παλαιωμένο κόκκινο έχουμε στην κάβα μας. Νεμέα, Νάουσα, ένα ισπανικό Tempranillo, κάποιο ώριμο Chianti ή Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT